Rygestop med en e-cigaret

Mange skifter til e-cigaretter for at få deres nikotin behov dækket via en anden kilde en cigaretter, og nogle er fint tilfreds med at skifte permanent til e-cigaretter, mens andre på sigt også ønsker at ligge e-cigarettten på hylden.

Det er videnskabeligt bevist at nikotin er giftigt og vanedannende, og her på siden vil vi ikke opfordre folk til at fortsætte et nikotinforbrug. Hvis man nyder at indtage nikotin, og ser det som et nydelsesmiddel, så anser vi dog e-cigaretter som den bedste måde at indtage stoffet på.

Et skridt af gangen

Det at man tager skridtet fra cigaretter til e-cigaretter er et vigtigt skridt, men når man er i gang, så mener vi at man lige så godt kan gå hele vejen, og sætte sig det mål helt at blive nikotinfri. For at det skal lykkes, så kræver det en struktureret plan.

Første skridt er at købe en e-cigaret, og flasker indeholdende e-væske med nikotin i de rigtige doseringer (ml nikotin), og så sætte en startdato og en slutdato.

Et forløb skal helst ikke være alt for langt, da man ellers bare ender med at erstatte cigaretterne med e-cigaretterne.

Nikotin i e-cigaretEn plan kunne se sådan her ud:

  • Dag 1-10 :24 mg nikotin
  • Dag 11-20: 18 mg nikotin
  • Dag 21-30: 12 mg nikotin
  • Dag 31-35: 6 mg
  • Fremover: 0 mg nikotin

Valget af e-juice er vigtigt i forbindelse med et succesfyldt skifte til e-cigaretter. Eftersom man er ryger, så vil en e-juice med tobakssmag være god at starte på. Hvis man har røget mentolcigaretter, så vælg en variant med mentol. Efter man er kommet i gang så kan man prøve nogle af de mere eksotiske smage. 1 ml e-væske svarer ca. til 10 cigaretter, så mængden til en uges forbrug afhænger af hvor meget du har røget. Man behøver ikke al e-juicen på en gang, men man kan gøre det løbende. Hvis man bestiller over nettet, så er det dog en god ide at bestille 3-4 dage i for vejen, da de fleste webshops har 1-3 dages leveringstid.

Hvad kan du forvente i sådan et forløb med en e-cigaret?

Man skal ikke forvente at e-cigaretter føles helt som analoge cigaretter, og selv om man får erstattet sin nikotin, så kan der godt opstå lidt abstinenser i forhold til nogle af de andre 4000 stoffer som findes i cigaretter. For at dette skal lykkes så er det ikke noget med at tage en smøg i ny og næ, men tving dig selv til at benytte e-cigaretten, og efter et par dage så har man vænnet sig til den.

Efter sådan et forløb så skulle ens nikotin trang gerne så småt være ved at forsvinde, og så skal man gøre op med sig selv om man helt vil stoppe med e-cigaretter. Når man har været ryger, så er ens afhængighed to-delt, et – man er nikotinafhængig, og to, man har en vanebetinget afhængighed. Hvis man ikke føler sig klar til at ligge e-cigaretten fra sig, så er det også ok, så kan man vente indtil man føler sig klar. Der er dog overraskende mange der benytter e-cigaretten uden nikotin bare som et nydelsesmiddel.

Der er mange gode grunde til at stoppe med at ryge cigaretter, og her er e-cigaretter et sundere alternativ, og desuden er det også godt for din økonomi.