“De fleste der køber en e-cigaret, de er også interesseret i at få e-juice med nikotin. I Danmark er reglerne lidt anderledes en mange andre EU-lande, og dem vil vi gennemgå her.”

e cigaret med nikotin
 
Der findes to typer af e-cigaretter, nogle hvor man selv skal påfylde væske, og andre hvor er filtre/patroner med væske i. Fælles for begge typer er at de kan fås i en variant med eller uden nikotin.
 

Danske regler omkring e-cigaretter med nikotin

Det at sælge e cigaretter er ikke ulovligt i Danmark, men det at sælge en e-cigaret med nikotin eller e-væske der indeholder nikotin,  det er derimod ulovligt. Det skyldes at e-juice med nikotin er blevet klassificeret som et lægemiddel, og  bliver dermed pålagt en lang række af restriktioner.

Kan e-cigaretter med nikotin blive godkendt som lægemiddel?
For at Sundhedsstyrelsen kan godkende et lægemiddel, fx en e-cigaret med nikotin, kræver det, at en virksomhed med de nødvendige tilladelser ansøger om at få produktet godkendt. Herudover kræver det naturligvis, at produktet lever op til de meget strenge krav, som stilles til lægemidler. Hvis vi modtager en ansøgning om godkendelse af en e-cigaret med nikotin, kan vi vurdere, om betingelserne for at godkende produktet er opfyldt. Sundhedsstyrelsen har p.t. ikke modtaget ansøgninger om godkendelse af e-
cigaretter med nikotin.

Info om nikotin

Nikotin er kemisk set i familie med koffein og LSD. Stoffet ikke i sig selv er kræftfremkaldende, men nikotin nedsætter blodtrykket markant, hvilket betyder at chancerne for hjerte-kar-sygdomme øges markant. Desuden får nikotin dig til at føle veltilpas, afslappet og glad, hvilket er en tilstand, som man automatisk vil længes efter. Stoffet påvirker straks hjerne og dit nervesystem er efter indtagelse.

 

Køb af e-cigaretter med nikotin indenfor EU

Som forbruger i Danmark har du også mulighed for fuldt lovligt at købe e-juice med nikotin fra et land i EU/EØS-land hvis produkterne er lovlige i det EU/EØS-land, du indfører dem fra, og hvis de er til personlig brug. Dvs. du må ikke sælge eller udlevere produkterne til andre. Som forbruger vil man som oftest slet ikke bemærke at man handler med en udenlandsk butik, da alting i forbindelse med slaget foregår på dansk, dvs. sprog, priser, service osv. Med denne mulighed kan danskerne købe e-cigaretter med nikotin lovligt.

Køb af elektroniske cigaretter udenfor EU

Nej, det er ikke lovligt at indføre lægemidler, fx e-cigaretter med nikotin, fra
lande udenfor EU/EØS desværre. Hvis du tager chancen og køber i sådan et land alligevel, så risikerer du at toldvæsnet åbner din pakke og indholdet vil blive destrueret.

Det er desværre ikke lovligt at købe rygevæske med nikotin uden for EU. Det betyder at hvis du f.eks. falder over noget billig e-væske med nikotin fra Kina eller USA kan du risikere at told åbner din pakke og destruerer indholdet, så det kan ikke betale sig at købe nikotinvæske uden for EU da risikoen er for stor.

Der er kommet en åbning for lovligt salg af e-cigaretter med nikotin i fremtiden

Sundhedsministeriet sendte et forslag til høring den 20.02.2015, som omhandler brug og salg af nikotinholdige produkter og produkter til damp. Selve lovforslaget vil tillade at væske med nikotin fremover kan sælges i Danmark, men kravene til produkterne vil blive så store, at ingen af de nuværende produkter vil kunne leve optil kravene.

Lovforslaget forventes endeligt vedtaget og med ikrafttrædelse den 01.11.2015.

Kilde:

Hele lovforslaget på 143 sider