E-cigaret og diabetes

Har du diabetes og benytter samtidig e-cigaretter, så skal du være opmærksom, da flere har meldt om stigende blodsukker i forbindelse med brug af elektroniske cigaretter.

Vi har undersøgt hvorfor dette er tilfældet og der kan være flere vinkler på en eventuel blodsukkerstigning i forbindelse med brug af en e-cigaret. PG (propylenglykol) som benyttes i e-juice, det kan virke som en gluconeogenetisk faktor, sagt på dansk, så er det et stof der i leveren kan omdannes til glukose.

diabetesFaktisk er propylenglykol blevet anvendt i landbruget til kælvende køer, med det formål at hæve dyrenes blodsukker, så de ikke kører helt trætte. I forsøg har det også vist sig, at propylenglykol giver en stigning i blodsukkeret.

E-væsken i en e-cigaret er som sagt tilsat diverse smagsaromaer, bland disse er muligvis sukkerstoffer/glukose. Derudover så kan selve nikotinen i sig selv give en blodsukkerstigning.

Vores råd er derfor at man skal være meget påpasselig hvis man benytter e-cigaretter og har sukkersyge, og læs altid varedeklarationen igennem, og se om det ikke er muligt at finde en væske uden sukkerstoffer.